среда, 10 декабря 2014 г.

  10 грудня - День Нобеля 


   День Нобеля — це свято в Швеції, відоме усьому світу. У цей день (Nobeldagen) у Стокгольмі проходить церемонія вручення Нобелівської премії.
    Нобелівські премії присуджуються згідно із заповітом Альфреда Нобеля, складеному 27 листопада 1895 року і передбачав виділення капіталу на присудження премій у п'яти напрямах: фізиці, хімії, фізіології і медицині, літературі і внеску в справу миру в усьому світі.
   Альфред Бернхард Нобель (1833-1896), шведський інженер, винахідник і промисловець. До кінця життя Нобель займався благодійністю, допомагав молодим людям, які, як і він сам колись, намагалися пробити собі дорогу. Перед смертю він заповів майже весь свій статок фонду, який повинен був щорічно відраховувати певні суми на премії для осіб, діяльність яких принесла людству найбільшу користь. Помер Нобель у Сан-Ремо (Італія) 10 грудня 1896 року.
     Церемонія вручення премій відбувається 10 грудня в Копенгагені і Осло. Премії з фізики, хімії, фізіології і медицини, літератури й економіки вручає в Копенгагені в Концертному залі король Швеції, Нобелівська премія миру вручається головою Норвезького нобелівського комітету в Осло у присутності короля Норвегії і членів королівської сім'ї. Премія включає золоту медаль, диплом та грошову винагороду. Лауреати представляють Нобелівські лекції, які публікуються в спеціальному виданні “Нобелівські лауреати”.
Фото: GLOBAL LOOK press/Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr

  

  

Комментариев нет:

Отправить комментарий